ایمنی و بهداشت حرفه ای کار

ایمنی و بهداشت حرفه ای کار

بهداشت (Health)

در سازمان، موضوع بهداشت که شامل بهداشت عمومی (فردی) بهداشت محیط و بهداشت حرفه‌ای می‌شود حائز اهمیت است. بهداشت فردی به‌ سلامت مجموعه افراد مربوط می‌شود و بهداشت محیط پیرامون سازمان را در برمی گیرد و بهداشت حرفه‌ای نیز شامل یک سری آنالیزهای شغلی می‌شود.بهداشت کار یا مهندسی بهداشت در ساختار HSE شامل کلیه خدمات بهداشت محیط، بهداشت تغذیه کارکنان و بهداشت حرفه ای داخل محیط های کاری و صنعتی می باشد. مهندسی بهداشت همانند دیگر علوم برای ارائه خدمات خود به فراخور نیاز صنعت نیازمند بهره گیری از تخصص های مختلف از قبیل شیمی، آمار، اپیدمیولوژی، فیزیولوژی، سم شناسی، آناتومی، طب صنعتی، تغذیه، توانبخشی و … می باشد.

ایمنی (Safety)

در هر سازمان، یک سری مخاطرات ایمنی وجود دارد که  عدم رفع آن مغایرت‌ها ممکن است منجر به حوادثی شود. درزمینهٔ ایمنی در سازمان، مسائل گسترده‌ای مطرح می‌شود که خود شامل چند دسته است. دسته اول مربوط به ایمنی در عملیات می‌باشد که خود شامل کار در ارتفاع، جوشکاری و برشکاری، ایمنی تجهیزات و ماشین‌آلات و… می‌باشد. دسته دوم مربوط به ایمنی در سازمان است که شامل ایمنی انبار، مدیریت حریق، محصورسازی، علائم هشداردهنده و … می‌باشد. و دسته سوم شامل ایمنی اشخاص در سازمان می باشدکه شامل حذف یا کاهش مخاطرات و استفاده از تجهیزات حفاظت فردی است.

محیط‌ زیست (Environment)

محیط‌ زیست محیطی است شامل هوا، آب، خاک، منابع طبیعی، گیاهان، جانوران، انسان‌ها و روابط متقابل بین آن‌ها که سازمان در آن فعالیت می‌نماید. محیط می‌تواند از درون یک سازمان تا سیستم محلی، منطقه‌ای و جهانی گسترش یابد. لازم به ذکر است فعالیت‌های سازمان دارای جنبه‌های محیط زیستی می‌باشد و می‌تواند با محیط‌ زیست تأثیر متقابل داشته باشد که بسته به نوع منبع آلایندگی و نوع آلاینده متفاوت میباشد. کاربرد طراحی سیستم مدیریت ایمنی بهداشت و محیط زیست شامل: کاهش عواقب بلند مدت در زندگی کارکنان بواسطه کاهش صدمات جانی و نقص عضو، کاهش حوادث در محیط های کاری، افزایش در ارایه تولید و خدمات بیشتر، نگهداری منابع طبیعی برای نسل های آینده، کاهش بیماری ها و امراض از طریق حفظ محیط زیست خواهد بود.

از مهمترین فعالیت های کارشناسان ایمنی و بهداشت محیط می توان موارد زیر را برشمرد:

1- شناسایی، اندازه گیری، ارزیابی و کنترل ریسکهای بهداشتی (عوامل زیان آور محیط کار) شامل:
• عوامل زیان آور فیزیکی
• عوامل زیان آور شیمیایی
• عوامل زیان آور بیولوژیکی
• عوامل زیان آور ارگونومیکی
• عوامل زیان آور مکانیکی
2- پیشگیری از وقوع بیماریهای ناشی از کار کارکنان و اطمینان از سلامت آنها
3- پیشگیری از وقوع حوادث، آسیب ها و حفاظت کارکنان

هدف از اندازه گیری عملکرد HSE چیست؟

هدف اصلی از اندازه گیری عملکرد ایمنی و بهداشت ، تهیه اطلاعات لازم در رابطه با میزان پیشرفت و شرایط کنونی استراتژی ها، فرآیند ها و فعالیت هایی می باشد که یک سازمان به منظور کنترل خطرات بهداشتی و ایمنی انجام می دهد. از مهمترین اهداف HSE می توان به این موارد اشاره کرد:  اجرای دستورالعملهای سیستم مدیریت ریسک- اجرای دستورالعملهای سیستم موثر مدیریت مصرف انرژی- دستیابی به رکورد فقدان حادثه منجر به فوت و نقص عضو در طول اجرای پروژه

استقرار نظام HSE در شرکت ایران کارت :

در راستای برقراری سیستم یکپارچه ی مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای ، شرکت ایران کارت از سال 1383 اقدام به اخذ گواهینامه های  (ISO-9001) (ISO-14001) و (OHSAS-18001) نموده است و در طی سالهای اخیر همواره کوشیده است تا ضمن حفظ تمامی موازین مربوط به ایمنی و بهداشت حرفه ای در محیط کار، نسبت به ارتقاء سطح مدیریت یکپارچه ی ایمنی توان خود را بیشتر از گذشته به کار گیرد.  در حال حاضر شرکت ایران کارت دارای گواهینامه های معتبر سیستم مدیریت یکپارچه  (ISO 9001-2015) (ISO-14001-2015) و (ISO-45001-2018) میباشد.

دوره های آموزشی و معاینات طب صنعتی :

با توجه به لزوم انجام مداوم و مستمر کلاس های آموزشی و حضور پرسنل اجرایی و سازمانی شرکت و همچنین غربالگری منظم به وسیله ی معاینات طب صنعتی،تمامی کارکنان میبایست به صورت سالیانه و در   بازه های زمانی مشخص شده توسط کارشناس ایمنی شرکت، در این کلاس ها حضور داشته و معاینات پزشکی خود را در مراکز سلامت تعیین شده از طرف شرکت انجام دهند. بدیهی است استمرار و نظم در تمامی دوره های فوق الذکر باعث حفظ سلامت سازمان و جلوگیری از هرگونه حوادث ناگهانی حین کار خواهد گردید.

فهرست